10.8.09

.... ogórek, zielony ma garniturek...

OGÓREK to jedno z tych warzyw, które kojarzy mi się bardzo letnio...mizeriowo ;)
Świetny na surowo, kiszony, korniszony czy jako zupa ogórkowa.
No to jadziom....


mizerias fudus pospolitus czyli MIZERIA
- obrane ogórki starte wg pochodzenia na cienkie talarki bądź łezki ;)
- kwaśna śmietana
- sól, pieprz do smaku
- zielenina w zależności od upodobań...

Ogórki mieszamy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz np koperkiem. Podajemy schłodzony jako dodatek do obiadu tzw sałatko - surówka, bądź jako przekąska z krakersami czy w podwójnej ilości śmietany jako chłodnik ogórkowy ;)


TZADZYKI najprościej mówiąc ... Grecka Mizeria ;)
- obrane i pokrojone w drobniutką kosteczkę ogórki
- jogurt naturalny
- sól, pieprz do smaku
- czosnek

Ogórki mieszamy z jogurtem, wgniatamy czosnek i doprawiamy do smaku. Podawać schłodzony.


RAITA Z OGÓRKIEM I uwaga duuża porcja
- Trzy 15 centymetrowe ogórki obrane ze skórki i starte na łezki
- 2 jogurty naturalne
- pół szklanki bardzo drobnych wiórek kokosowych
- sól, 1/4 - 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne

Składniki mieszamy i odstawiamy by kokos nasiąkł jogurtem. Podajemy schłodzone.


Sałatka ziemniaczano-ogórkowa
- ugotowane ziemniaki, jeżeli młode czy ekologiczne to polecam zostawić skórkę - 1kg
- ogórki kiszone - 4-5 sztuk
- olej słonecznikowy albo lniany
- sól, grubo mielony pieprz

Ziemniaki kroimy w 1-2 cm kostki. Jeżeli ogórki maja twarda skórkę to obieramy je najpierw i również kroimy ale na drobniejsza kostkę niż ziemniaki. Dodajemy trochę oleju, sól, dużo pieprzu i mieszamy. Z tego co pamiętam czasem mi się żywy pomidor przypląta do tej sałatki.... Według uznania. Sałatka fajna na party ogrodowe, grillowania i do zajadania z chlebkiem ;)


ZUPA OGÓRKOWA
- kilka ogórków kiszonych (5-7sztuk), jeżeli mają twardą skórkę to obieramy je.
- ziemniaki pokrojone w centymetrową kostkę
- wywar z warzyw, vege vegeta bądź vege kostka rosołowa
- pieprz w kulkach, ziele angielskie, liść laurowy, sól do smaku
- śmietana kwaśna i natka koperku

Do wywaru warzywnego dodajemy starte na drobnych oczkach na łezki ogórki + 2 liście laurowe kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy na małym ogniu. W tzw między czasie gotujemy osobno ziemniaki. Kiedy ogórki będą już miękkie dodajemy do zupy ugotowane i odcedzone ziemniaki i jeżeli ktoś lubi śmietanę oraz koperek.

itd..... ;)

http://www.neurokultura.pl/