Otóż HUMMUS to ten sam orgin jak falafel....
Przepisy w necie prowadzą zazwyczaj do betonowatej konsystencji przeprawionej czosnkiem.
Tymczasem chodzi o wyważenie proporcji cieciorki i tahini - pasty z sezamu ;).
Potrzebujemy:
- Cieciorkę ugotowaną w osolonej wodzie (zatrzymujemy tę wodę!)
- Pastę Sezamową Tahini (BEZ DODATKÓW!)
- Jeden Mały Ząbek Czosnku dla 'przełamania smaku" - podobno to must i nie próbowałam zamieniać tego asofetidą
- Odrobina świeżego Soku z Cytryny
- Oliwa z Oliwek z Pierwszego Tłoczenia
- Sól, Pieprz drobno mielony do smaku.
Około szklanki cieciorki moczymy na noc, płuczemy zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy. Gdy będzie miękka, odcedzamy ale zostawiamy wodę. Jeżeli ktoś ma malakser to wsypuje tam cieciorkę, ja mam tylko mikser ręczny wiec wsypuję ją do długiego naczynia, dolewam odrobinę wody z gotowania, wyciskam mały ząbek czosnku, dodaję sól, pieprz, około 2-3 łyżki oliwy z oliwek i około 1/3 - 1/2 słoika tahini. Ponoć normalnie w przepisach jest za mało tahini, ja się z tym również spotkałam. Do tego małą łyżeczkę soku z cytryny i dajemy. Konsystencję kontrolujemy wodą z gotowania cieciorki oraz oliwą. Konsystencja powinna być maślana wręcz lekko lejąca (ja wole te bardziej maślana ;).
Cała zabawa polega na wyczuciu proporcji i większej ilości świeżego tahini niż w "standardowych" przepisach.
Można oczywiście waryjowac na temat ;)
-Dodać natki kolendry
-albo chili
-albo całej ugotowanej cieciorki podduszonej na słodko w czerwonej cebuli
inwencja twórcza należy do Was. Ja lubię hummus klasyczny, jako, że na kanapkach używam go jako/zamiast masła ;).
Smacznego ;)
--------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------
Tekst z innej daty, ale uwzględniający proporcje ;) jakotakie ;)
Humusu, czy też humusa używam osobiście zamiast masła ;). Uwielbiam cieciorkę a humus to jej kwintesencja ;)
Ja lubie te klasyczna wersje:
1 szklanka cieciorki
3-4 lyzki i więcej tahini (pasty sezamowej light)
1 cytryna
1-3 zabki czosnku
oliwa z oliwek
sól
pieprz
szklanke cieciorki namaczamy na noc, pluczemy i gotujemy do miekkosci w osolonej wodzie. ugotowana odcedzamy, pozostawiajac gzies pod reka wode z gotowania. do cieciorki dodajemy tahini, sok z 1cytryny, wycisniety czosnek, sol, pieprz i kilka lyzek oliwy z oliwek. wszystko miksujemy na gladka mase didajac w razie potrzeby wody z gotowania cieciorki dla uzyskania bardziej gladkiej konsystencji.
do takiego humusu mozna dodac gadzety typu:
swieza kolendra
karmelizowana cebula
oliwki
suszone pomidory
grillowana papryka itp
humus ten mozna zamrozic badz zagotowac do sloikow co mi sie jeszcze nie udalo bo u nas znika jak woda ;)
www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz