28.6.12

Sos Pomidorowy z Czarną Gorczycą

Sosik wygląda na krwawy - taka krwawa mary...
W smaku nie ma nic wspólnego z klasycznymi słodko-kwaśnymi czy nawet ostrymi sosami pomidorowymi :)
Ten sos baaardzo się lubi z kaszami, szczególnie z gryczaną, jęczmienna, pęczakiem...

Koncentrat Pomidorowy (słoiczek)
Płaska łyżka stołowa Nasion Czarnej Gorczycy
Płaska łyżeczka Kminku Indyjskiego (Cumin)
Płaska łyżeczka Kurkumy
1/5 łyżeczki Asofetidy (albo mała cebula podsmażona)
Tłuszcz - Oliwa np

Czasem pokruszone Orzechy Włoskie dla zaostrzenia smaku - około 10-20sztuk
Czasem Methi - suszone Liście Kozieradki

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy Czarną Gorczycę, po chwili (UWAGA!!!!) zacznie strzelać i skakać do góry wtedy szybko wrzucamy kminek, mieszamy i wrzucamy resztę przypraw (+orzechy). Mieszamy i dodajemy koncentrat z odrobiną wody. Dodajcie tyle wody by uzyskać konsystencję jaką lubicie - koncentraty/przeciery domowe zazwyczaj tego manewru nie potrzebują.
Gotujemy 10-15 minut na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe ;)

Smacznego ;)

www.freethepuppets.com
 www.neurokultura.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz