Każdy ma swój sposób i do tego w różnych częściach Polski robi się go inaczej...
Ja robię tak:
Składniki:
Kiszona Kapusta (1:1 ze zwykłą a najlepiej 2:1 - lubimy kwaśno :)
Biała Kapusta (Włoska i Pekińska są dobrym urozmaiceniem, w planach Czerwona)
tym razem dodałam również liście Jarmużu
Sliwki Suszone z pestką
Liście Laurowe
Ziele Angielskie
Pieprz w kulkach
Koncentrat Pomidorowy
Suszone Grzyby
Pieczarki
Kostka Sojowa / Tofu Wędzone albo smażony Panir - albo wszytko :)
Suszona Papryka Wędzona
Suszona Papryka Słodka
Kminek Mielony
Majeranek
Marchewka
Vege Vegeta
Sół, Pieprz
Papryka Czerwona... no to chyba wszystko ;)
Akcja rozgrywa sie na 3-4 garnki. W dwuch dużych garnkach - osobno gotujemy kapusty, posiekane z podzielonymi przyprawami (ziele, lisc, pieprz, odrobina soli i po kilka suszonych grzybów).
Pieczarki podsmażamy i odstawiamy, Marchewke kroimy w połowki talarów i paprykę w kostkę podsmażamy z suszonymi paprykami, Kostke sojową zalewamy wrzątkiem z vege vegeta i majerankiem - jak nasiągnie dodajemy podsmażoną marchewke z papryką i dusimy pod przykryciem na małym ogniu.
Gdy kapusty są już miekkie, mieszamy wszystkie składniki razem dodając suszone śliwki i koncentrat, ewentualnie tofu i/albo panir. Mieszamy doprawiamy i często mieszając gotujemy na małym ogniu. Po wylączeniu kuchenki zostawiamy na rozgrzanym palniku. Rano znów podgotowujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Częsc można od razu zamrozić :). Resztę przechowywac w lodówce
A Wy jak robicie bigos?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz