25.9.09

Kluchy Słodkie ;)

Kluski... powiem szczerze, że zgłupiałam boooo.... już Wam tłumaczę. Każdy region naszego ojczystego kraju ma 'swoje' inne nazwy na niektóre rzeczy.
I tak, pójście na cudze jabłka do sadu, ja nazwałabym "na kroca", a inny "na szaber", "na harembe" itd

Wiec dla mnie te kluski to od wieków były kopytka, ale jakiś lobbing a może nawet mobbing mi tu wkręcają niektórzy, że kopytka to się robi z ziemniaków.....
Nie wnikam...
Moje Kopytka ;)
- Biały Ser (kostkę czyli 200-250 gram) - nie wiem czy da się je zrobić z tofu, ale nawet bym nie próbowała bo tu chodzi o smak (!) przepraszam drogich vegan.
- Białą Mąkę
- Masełko
- Cukier Brązowy
- Cynamon
Ser rozdrabniamy i powoli dosypujemy białej maki ugniatając ciasto. Gdy składniki się połączą, rolujemy partiami w "węże" o średnicy około 1-2cm i kroimy pod skosem na mniejsze talary. Układamy na talerzu posypanym mąką, bądź od razu wrzucamy do lekko osolonego wrzątku.
Po 5-10minutach, odcedzamy kluski, polewamy masełkiem i prószymy cynamonem i brązowym cukrem.
Mniam!!!

www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl


6 komentarzy:

  1. kocham kopytka, ale kto mi je zrobi? ;D

    http://psychoona.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy29/9/09

    Ha to już wiem, czemu te kluski nazywają sie LENIWE. Bo się komuś ziemniaków do kopytek nie chciało obierać :-)

    pozdrawiam serdecznie

    Antosia

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy2/10/09

    u nas we Wrocławiu są to pierogi leniwe a jak dodasz ziemniaków zamiast sera to wyjdą kopytka...bahsia

    OdpowiedzUsuń
  4. ziemniaki i maka to kluski ziemniaczane ;)
    a surowe ziemniaki i maka to pyzy ziemniaczane ;) kluskowy czad!
    Antosku! rewelka nigdy bym na to nie wpadla ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy2/10/09

    Ziemniaki i mąka zwykła i mąka ziemniaczana to śląskie i jajo to śląski. Ziemniaki i mąka zwykła to kopytka. Zaparłam się i zdania nie zmienię :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. jaja tu wogole w gre nie wchodza ;)

    OdpowiedzUsuń