Buraki są mega brudzące i farbująco-plamiące. Na zwykły naturalny barwnik się nie nadają, ale o naturalnych barwnikach, może kiedy indziej ;)
Dla mnie Burak to sok z sokopijalni na Beskidzkim... burak, seler, marchewka..... ślinotok ;)
Więc burak jest świetny w postaci soku, można też pić ukwaszony sok z buraków - kwaśne zdrowe na robale, jeżeli jakieś mamy ;)
Mało kto wie, że jak i cebula, burak jest świetny w formie BBBB SYROPU ;)
Należy buraka umyć, poszukać takiej jego strony (płaskiej możliwie) by swobodnie stał. Wtedy odcinamy około 2 cm z góry i drążymy łyżeczką dziurkę coś jak "miseczka" burakowa ;). Wsypujemy do środka trochę cukru zamykamy buraczanym wieczkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Burak powinien puścić sok - do "miseczki". Więc jeśli ktoś nie przepada za cebulowym syropem, polecam buraczany.
Burak to BARSZCZ ;)
A barszcze są różne... Barszcz na zakwasie, barszcz ukraiński z warzywami i fasolą, barszcz "zupowy"....
Ten ostatni to banał.... potrzebujemy:
Buraczki, świeże, jeżeli są młode to z liśćmi, botwinką
Marchewka, Ziemniaki,
Łyżka Oliwy, Oleju bądź masła
Ziele Angielskie, Liść Laurowy, Pieprz, Sól, Majeranek
Zielona Natka Pietruszki
Śmietana
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kosteczkę i zalewamy wodę, wsypujemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu. Często jest tak, że Buraki gotują się dłużej niż ziemniaki więc ziemniaki można wrzucić trochę później. Kiedy warzywa są miękkie zupa jest gotowa, podajemy z natką pietruszki i śmietana jeżeli, ktoś lubi i je ;).
Burak Sałatkowo
Gotowany bądź Surowy Burak albo Dwa Buraki ;)
Sałaty różne, z Rukolą jest Fajne i z jakimś Białym Serem (smażonym Haloumi, fetą etc)
Sól, Pieprz, Odrobina Oliwy z Oliwek i Soku z Cytryny
Można dodać Marchewkę potraktowaną obieraczką do warzyw - wtedy ładnie wygląda jako takie cienkie płatki ;)
Burak Sałatkowo II
Buraczki umyć i ugotować w łupinkach. Obrać i pokroić w drobną centymetrową kostkę. Ze słodkiej śmietany i musztardy zrobić sos i wymieszać z buraczkami. Można oczywiście dodać jakiejś zieleniny (pietruszka, koperek, szczypiorek, kolendra)
B... jak Ćwikła z Chrzanem
Buraczki jak wyżej - ugotować w łupinach, następnie obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, doprawić chrzanem, solą, pieprzem, odrobiną cukru, czasem ludzie dodają ocet.
Można też zrobić to samo,ale na ciepło....
Polecam rękawiczki do obierania i krojenia oraz fartuchy!!!!
www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz