Dhal... zupa białkowa ;))))
Uwielbiam wszelkie waryjacje na temat - gości u nas często, mimo wielu przypraw dziecko uwielbia!!
Mung Dahl Żółty, łuskany w połowkach (sklepy indyjskie i ze zdrowa żywnościa)
Soczewica Czerwona/Pomarańczowa
Kminek Indyjski
Kurkuma
Liście Curry,
Kokos,
Czarna Gorczyca,
Imbir,
Liście Kozieradki
Chili albo Pieprz
Sól
Kilka Pomidorów albo puszka
Garść Szpinaku albo innej Zieleniny
Tłuszcz na Masalke
Na rozgrzany tłuszcz kolejno sypiemy: kminek, gorczyce, czekamy aż zaskwierczą i dodajemy liście curry, kurkumę, imbir, liście kozieradki i kokos - mieszamy dosypujemy po szklance dalhu i soczewicy, znów mieszamy i zalewamy wodą. Solimy, pieprzymy i gotujemy na małym ogniu - mieszajac co jakis czas. Uwaga bo szybko sie gotuja i przywieraja do garnka ;). Gdy dhal i soczewica zmiękna dodajemy pomidory i zielone. Mieszamy i gotowe - można serwować jako sos do ryżu i kasz, kotletów, generalnie do wszystkiego.. albo podawać jako zupę :).
Smacznego :)
www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz