SKŁADNIKI:
3 Papryki (czerwona, pomaranczowa, zolta) - tutaj również można się pobawić smakiem i papryki zgrillować i ściagnać skórke ;)
1-2kg Ziemniakow
Cebula albo Asofetida
Ziele Angielskie
Liść Laurowy
Pieprz, Sól
Bulion Wegański
Majeranek
Oregano
Tymianek - przy ziołach świeżych smaczek będzie inny niż przy ziołach świeżych ;)
Szczypta Kurkumy dla koloru
Natka Zielonej Pietruszki
Oliwa z Oliwek - albo masełko czy inny tłuszczyk ;)
Do wersji Gulaszowej – łyżka mąki do zgęstnienia ;)
Dla nie wegan – można podawać ze śmietaną kwaśna bądź słodka – wszystko zależy od wyboru - jak zwykle ;)
Na Oliwie podsmażamy cebule, pokrojona w kostkę paprykę, przyprawy i pokrojone w różnej grubości plastry Ziemniaków (te cieńsze się szybciej rozgotują i posłużą za naturalną zakłudkę / zagęstnik ;). Zalewamy wodą i gotujemy na drobnym ogniu.
Podajemy gęsto posypane świeżą natką pietruszki.
Gdy nie odpowiada nam konsystencja, mieszamy łyżkę mąki z zimną wodą i wlewamy do zupy mieszając… zagotowujemy.
Idealny lunch’yk z kromą chleba żytniego, humusem posypanym lnianym gomasio. Jabuszko na deser.
www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl