28.6.12
Sałata, Ogórek i Feta - Prościej się prawie, że nie da ;)
Chrupiąca Sałata,
Ogórek,
Feta,
Sól,
Pieprz,
Oliwa
i gotowe ;)
Smacznego ;)
www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl
Sos Pomidorowy z Czarną Gorczycą
Sosik wygląda na krwawy - taka krwawa mary...
W smaku nie ma nic wspólnego z klasycznymi słodko-kwaśnymi czy nawet ostrymi sosami pomidorowymi :)
Ten sos baaardzo się lubi z kaszami, szczególnie z gryczaną, jęczmienna, pęczakiem...
Koncentrat Pomidorowy (słoiczek)
Płaska łyżka stołowa Nasion Czarnej Gorczycy
Płaska łyżeczka Kminku Indyjskiego (Cumin)
Płaska łyżeczka Kurkumy
1/5 łyżeczki Asofetidy (albo mała cebula podsmażona)
Tłuszcz - Oliwa np
Czasem pokruszone Orzechy Włoskie dla zaostrzenia smaku - około 10-20sztuk
Czasem Methi - suszone Liście Kozieradki
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy Czarną Gorczycę, po chwili (UWAGA!!!!) zacznie strzelać i skakać do góry wtedy szybko wrzucamy kminek, mieszamy i wrzucamy resztę przypraw (+orzechy). Mieszamy i dodajemy koncentrat z odrobiną wody. Dodajcie tyle wody by uzyskać konsystencję jaką lubicie - koncentraty/przeciery domowe zazwyczaj tego manewru nie potrzebują.
Gotujemy 10-15 minut na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe ;)
Smacznego ;)
www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl
W smaku nie ma nic wspólnego z klasycznymi słodko-kwaśnymi czy nawet ostrymi sosami pomidorowymi :)
Ten sos baaardzo się lubi z kaszami, szczególnie z gryczaną, jęczmienna, pęczakiem...
Koncentrat Pomidorowy (słoiczek)
Płaska łyżka stołowa Nasion Czarnej Gorczycy
Płaska łyżeczka Kminku Indyjskiego (Cumin)
Płaska łyżeczka Kurkumy
1/5 łyżeczki Asofetidy (albo mała cebula podsmażona)
Tłuszcz - Oliwa np
Czasem pokruszone Orzechy Włoskie dla zaostrzenia smaku - około 10-20sztuk
Czasem Methi - suszone Liście Kozieradki
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy Czarną Gorczycę, po chwili (UWAGA!!!!) zacznie strzelać i skakać do góry wtedy szybko wrzucamy kminek, mieszamy i wrzucamy resztę przypraw (+orzechy). Mieszamy i dodajemy koncentrat z odrobiną wody. Dodajcie tyle wody by uzyskać konsystencję jaką lubicie - koncentraty/przeciery domowe zazwyczaj tego manewru nie potrzebują.
Gotujemy 10-15 minut na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe ;)
Smacznego ;)
www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl
Subskrybuj:
Posty (Atom)