6.9.09

Warzywka....

To miała być zapiekanka ale pomysł ewaluował ;)

Ziemniaki
Marchewka
Brukselki
Brokuła
Sól
Tymianek
Mielona Wędzona Papryka
Sól, Pieprz
Tłuszcz

Ryż
Kurkuma
Nasiona Czarnej Gorczycy
Świeże Pomidory
Natka Pietruszki


Warzywa myjemy i kroimy na dość duże cząstki, polewamy tłuszczem, przyprawiamy solą, mieloną papryką, pieprzem i tymiankiem. Wszystko dokładnie mieszamy, wykładamy na blaszkę i wsadzamy do nagrzanego piekarnika.
W miedzy czasie gotujemy ryż z dodatkiem kurkumy i nasionami czarnej gorczycy. Może być też czarnuszka bądź czarny sezam, a nawet nasiona pieprzu dla jego fanów ;)
Pomidory kroimy na ćwiartki, siekamy natkę pietruszki.

Warzywa co jakiś czas mieszamy sprawdzając czy nie trzeba więcej tłuszczu.
Gdy warzywa są miękkie podajemy je z ryżem i świeżymi pomidorami.
Można całość polać jogurtem naturalnym bądź kwaśną śmietaną.

Smacznego ;)

Polecam:
www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl

Zupa Szparagowa

Zupa Szlachetno - Szparagowa

Około 1/2 kg Szparagów
2 Duże Ziemniaki
Sól
Grubo Zmielony Pieprz
Śmietana i Natka, Czarny Sezam, Nasiona Lnu - dla ozdoby ;)

Szparagi myjemy i przecinamy na pół, dolną część razem z ziemniakami kroimy drobno, solimy i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy, pieprzymy i wrzucamy szczyty szparagów pokrojone na 1.5cm kawałki. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut.
Zupę podajemy z grzankami, tostami, przybrane Śmietaną i Natką,
Bądź czarnym sezamem i siemieniem lnianym.


Polecam:

www.freethepuppets.com

www.neurokultura.pl

Jedna z tysięcy opcji zupy soczewicowej ;)

Soczewicowa

- Soczewica, 1-2 szklanki ja lubię taką drobną, ciemno zieloną - nie rozgotowuje się ona tak łatwo jak inne soczewice ;)
- Papryka Żółta
- Papryka Pomarańczowa
- Kilka Ziemniaków
- Marchewka
- Liść Laurowy
- Ziele Angielskie, Pieprz
- Wędzona Mielona Papryka
- Kminek Zwyczajny (Polski, Rzymski ;)
- Majeranek
- Tymianek
- Pieprz Cayenne
- Sól
- Odrobina Oliwy
- Duuuużo Natki Pietruszki

Warzywa, myjemy i kroimy w drobna kostkę. Wszystkie składniki zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Można dodać Puszkę pomidorów, czy dla kwaśnego posmaku tamaryndę, suszone mango albo sok z cytryny. Można też dodać kwaśnej bądź słodkiej śmietany czy zrobić zasmażkę i zupa będzie miała bardziej "gulaszowatą" konsystencję.
Posypać obficie zieloną pietruszka ;)



http://www.neurokultura.pl/