9.7.09

"zupka chińska"

Wiele osób pytało o resztę potraw...
Zupa ostro kwaśna to top. Na początku nie podobała mi się konsystencja zagęszczanych mąką sojową bądź ryżową zup - jednak odpowiednia zupa się sama broni.

Potrzebujemy...
- sos sojowy - ulubiony wasz, bo jeśli jeszcze nie wiecie to jest ich kilka o ile nie kilkadziesiąt rodzajów. Osobiście nie przepadam za tymi gęstymi i słodkimi ale one genialnie sprawdzają się w gotowaniu.
- wywar z warzyw, kostki vege warzywnej bądź bulionu
- warzywa (kapusta pekińska, marchewka, szpinak, mini kukurydza etc)
- trochę drobno pokrojonego tofu
- sok z cytryny bądź mielone suszone mango
- chili bądź pieprz cayenne

W wywarze z dodatkiem sosu sojowego podgotowujemy drobno pokrojone np w paseczki warzywa oraz tofu, dodajemy chili albo cayenne oraz sok z cytryny bądź suszone mango. Na końcu stopniowo lekko zagęszczamy zupę mąką sojową bądź ryżową.

Ze względu na zagęstnik zupa ta jest dość syta wiec wystarczy tak naprawdę mała porcja jako przystawka.

przepisy również na
http://www.neurokultura.pl/

5 komentarzy:

  1. przy okazji wypróbuję:) mniam,mnammmmm:)
    Anka

    OdpowiedzUsuń
  2. A to mielone i suszone mango ma mieć podobne działanie zakwaszające, co sok z cytryny ?? Bo nie słyszałem to tym jako zastępnik cytryny, ale faktem jest, że się nie znam.

    A może zmienia to jakoś bardziej konkretniej docelowej zupki?

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. ... konkretniej SMAK docelowej ...

    OdpowiedzUsuń
  4. MOŻE SKROBNE COŚ WIECEJ O PRZYPRAWACH ;)?...

    OdpowiedzUsuń
  5. Suszone mango, to surowe zielone mangowce, wysuszone na słońcu, a następnie zmielone na proszek. Dodane do np zup nadaje im kwaskowy smak.
    Przyprawa orientalna ;)

    OdpowiedzUsuń