*SUSZONE POMIDORY * cudo!!!
Tyle pomidorów ile jesteś w stanie kupić (najlepiej te podłużne mięsiste, ale ja robiłam też ze zwykłych małych)
- myjesz, kroisz na połówki albo ćwiartki, wyjmujesz pestki i sok (nie mogą być za mokre)
- układasz w piekarniku skórką do dołu, można dodać trochę soli, trochę cukru
- piekarnik włączasz na 2,5 - 3 godziny, 90-100 stopni
- po wyłączeniu piekarnika zostawiasz pomidory w nim na noc
- rano wkładasz do suszarki na grzyby i owoce na 2,5 - 3 godziny ( jak nie masz suszarki to do piekarnika). suszarka bierze mniej prądu ale niestety nie da się od razu połówek pomidorów wsadzić dlatego muszą trochę zmaleć w piekarniku.
- wysuszone pomidory układasz w słoiczkach dość ciasno, wlewasz gorącą oliwę/olej, ja jeszcze dodaje świeżą bazylię, trochę czosnku i chilli.
Smacznego ;)