17.2.11

Parmigiana czyli psianka może być smaczna ;)


Parmigiana czyli psianka może być smaczna ;)

Parmigiana to potrawa z południa Włoch a głównym jej składnikiem jest psianka podłużna (Solanum melongena) znana pod takimi nazwami jak bakłażan czy oberżyna, do której się ostatnio przekonałem (znaczy do warzywa, nie do nazwy). Rośnie tylko w ciepłym klimacie, ojczyzną jej są tropikalne regiony Afryki, Indie i południowe krańce Półwyspu Arabskiego. Zawiera m.in.: prowitaminę A, witaminy z grupy B, solaninę M, nieco cukru oraz bardzo dużo potasu (mniej więcej ilość porównywalna z zawartością potasu w owocach bananów). Przez niektórych uważana jest za afrodyzjak, co powinno ostatecznie przekonać sceptyków do spróbowania tego specjału;).


A teraz do rzeczy – tak się mówi ale przecież to powyżej nie było zupełnie ‘od rzeczy ’;). Będziemy potrzebować:
- 3 średniej wielkości bakłażany,
- 2 cebule,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2 400g puszki pokrojonych pomidorów (wersja dla leniwych),
- 1 mały słoik (puszka) koncentratu pomidorowego,
- 2 x ser mozarella 125g,
- 150g sera typu parmezan,
- oregano, czarny pieprz, świeża bazylia, sól, oliwa,
- żaroodporne naczynie mniej więcej o rozmiarach 15 x 25cm.

Bakłażany kroimy wzdłuż na plastry grubości mniej więcej 1cm. Zaleca się, żeby pokrojone tak plastry posolić z obu stron i pozostawić na minimum 30 minut w celu pozbycia się nadmiaru wody. W tak zwanym międzyczasie możemy zrobić sos.

Cebule kroimy dosyć drobno, dodajemy wyciśnięty czosnek i trochę oregano i wrzucamy to wszystko na gorącą oliwę i smażymy całość przez jakieś 10-15 min. Następnie dodajemy pokrojone pomidory (oczywiście mogą być świeże jak ktoś akurat ma natchnienie i chce mu się bawić w obieranie ze skórki i krojenie), koncentrat, jeszcze trochę oregano, pieprz i całość jeszcze dusimy przez jakieś 15 minut, na końcu wrzucamy świeżą bazylię – im więcej tym lepiej ;). Sos gotowy.
Plastry bakłażana płuczemy i smarujemy z obu stron oliwą; grillujemy na patelni lub w piekarniku.

Żaroodporne naczynie wykładamy cienką warstwą sosu, na niego kładziemy plastry bakłażana, na nie z kolei plasterki mozarelli (niezbyt gęsto) i całość posypujemy startym parmezanem. I znowu sos, bakłażany, mozarella, parmezan. Mi wyszły ostatnio 3 takie warstwy. Całość zapiekamy w piekarniku przez 30-40 minut przy 190°C.

Psiankowy specyjał gotowy.
Smacznego!
Jerzy Z. :)

www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl