14.12.11

Miso_wata zupa warzywna

Miso_wata zupa warzywna

Kilka łyżek miso na dwulitrowy garnek dałabym tak ze trzy duże łyżki ;)
Brązowy Ryż
Szpinak,
Por, Marchewka, Kapusta Pekińska (nie dużo ;)
Imbir, Tofu

Oczywiście można również dodać inne warzywa ;)

Pora dusimy na tłuszczu, dodajemy marchewke pokrojona w zapałki albo prążki, dodajemy poł - 1szklankę ryżu (w zależności jaką chcemy mieć konsystencję zupy), do tego świeży tarty imbir w całości (minimum 2cm) albo tarty albo łyżeczkę imbiru w proszku. Zalewamy wodą i gotujemy. Gdy warzywa bedą miekkie dodajemy kapuste pekińską i miso - dokładnie mieszamy. Dodajemy szpinak i tofu. Nie zagotowujemy jako, że miso traci wtedy swoje wartości....
Smacznego :)

www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl

Dhal... zupa białkowa ;))))

Dhal... zupa białkowa ;))))

Uwielbiam wszelkie waryjacje na temat - gości u nas często, mimo wielu przypraw dziecko uwielbia!!

Mung Dahl Żółty, łuskany w połowkach (sklepy indyjskie i ze zdrowa żywnościa)
Soczewica Czerwona/Pomarańczowa
Kminek Indyjski
Kurkuma
Liście Curry,
Kokos,
Czarna Gorczyca,
Imbir,
Liście Kozieradki
Chili albo Pieprz
Sól
Kilka Pomidorów albo puszka
Garść Szpinaku albo innej Zieleniny
Tłuszcz na Masalke

Na rozgrzany tłuszcz kolejno sypiemy: kminek, gorczyce, czekamy aż zaskwierczą i dodajemy liście curry, kurkumę, imbir, liście kozieradki i kokos - mieszamy dosypujemy po szklance dalhu i soczewicy, znów mieszamy i zalewamy wodą. Solimy, pieprzymy i gotujemy na małym ogniu - mieszajac co jakis czas. Uwaga bo szybko sie gotuja i przywieraja do garnka ;). Gdy dhal i soczewica zmiękna dodajemy pomidory i zielone. Mieszamy i gotowe - można serwować jako sos do ryżu i kasz, kotletów, generalnie  do wszystkiego.. albo podawać jako zupę :).

Smacznego :)

www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl