Koleżanka specjalnie dla nas wypróbowała opcje z vege galaretką i okazało się, że sernik jest lepszy niż ten co robiła dotychczas ;)
Tutaj opcja cytrynowa, ale można się bawić smakami. Fajny tez bedzie z np malinami po srodku czy jakimś fajnym dżemikiem ;)
Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego
2 kostki białego sera np philadelphia około 400g
1 galaretka vege cytrynowa
sok i skorka z 1 cytryny
ok 1/2 szklanki brązowego cukru
ciastka bądź herbatniki około 300 gram
1/2 kostki masła
Na około dwie godziny przed robieniem ciasta wkładamy puszkę mleka do zamrażalnika. Ciastka kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. wykładamy tym spód tortownicy i wkładamy do lodówki.
Mieszamy ser i pozostałe składniki, również sypką galaretkę na jednolitą masę. W osobnym naczyniu ubijamy mikserem zmrożone wcześniej skondensowane mleko - zachowuje sie jak ubite białka. Powoli dodajemy masę serową, cały czas miksując. Gotową masę kładziemy na wcześniej przygotowany spód i znów do lodówki - najlepiej na noc....
Wchodzi jak masło ;)
www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl