Zazwyczaj robiłam w formie sosu - ale postanowilam przerobić na zupe :)
Jako, że poważnie przejadłam się kolendrą swego czasu, dawno tej zupy nie robiłam... baaaaardzo dawno!
SKŁADNIKI:
1 szklanka suchej Fasolki Mung (drobniutka Zielona) na 3-4 szklanki wody/wywaru z warzyw
Pęczek świeżej Kolędry
PęczekNatki Pietruszki
Pęczek Koperku
Słodka Śmietana
2-3 Ząbki Czosnku
Wege Wegeta, Bulion bądź Wywar z Warzyw - (które póżniej można dodać do zupy)
Sól, Pieprz
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie bądź wywarze. Gdy bardzo zmieknie dodajemy czosnek i kolędre, pieprz, zagotowujemy dodając śmietanę (około 1/2 szklanki). Dodajemy natkę pietruszki i koperek oraz ewentualnie pokrojone warzywa z wywaru (ja miałam ziemniaki, marchewkę, seler naciowy i fasolkę szparagową).
Można podać z grzankami... różnymi... np TAKIMI
www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl