28.8.13
Rosół Imbirowy - ZUPA
Uwielbiam... rozgrzewająca wersja tradycyjnej zupy ;)))
Oczywiście waryjacje są różne... jak zwykle wiele zależy od tego co właśnie kryje w sobie lodówka ;)
Warzywka jak do rosołu, ja dodaje rownież kilka małych ziemniaków...
2 liście laurowe,
3 duże ziela ang,
dużo kulek pieprzu,
może być szczypta majeranku,
sól, ewentualnie vege vegeta,
i minimum(!) 5cm korzeń świeżego imbiru w całosci (ale obranego ze skórki),
2-3 łyżki oliwy
i zalać wodą z 5cm powyżej warzyw. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. My zajadamy z brązowym ryżem...
Poniżej wersja z makaronem i amarantusem oraz szpinakiem a'la natka pietruszki :)
www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl
Pak Choi, Panir, Feta, Dhal, Ryż - Obiadowy SET :)
Dhal jest przyprawiony tylko kuminem i czarna gorczycą.
Ryz po ugotowaniu jest wymieszanyz Gomasio.
Warzywka:
Pak Choi albo z braku laku... Pekińska
Panir
Feta
Mix przyprawowy... kumin, czarna gorczyca, kurkuma, majeranek, chili...
Tłuszcz
Na masali podsmażamy Panir, na to wrzucamy pak choi, troszkę wody i na końcu dodajemy fetę - albo i nie i będzie wegańsko :).
www.freethepuppets.com www.neurokultura.pl www.mamcie.ie https://www.facebook.com/SlingShoe
Ryz po ugotowaniu jest wymieszanyz Gomasio.
Warzywka:
Pak Choi albo z braku laku... Pekińska
Panir
Feta
Mix przyprawowy... kumin, czarna gorczyca, kurkuma, majeranek, chili...
Tłuszcz
Na masali podsmażamy Panir, na to wrzucamy pak choi, troszkę wody i na końcu dodajemy fetę - albo i nie i będzie wegańsko :).
www.freethepuppets.com www.neurokultura.pl www.mamcie.ie https://www.facebook.com/SlingShoe
Zupa Krem Pasternakowo - Porowo - Ziemniaczany
To taka Irlandzka inspiracja, tutaj zupa to prawie na bank krem. Poniższy zestaw warzyw to nieliczny który mi zasmakował :)
Pasternak tudzież w zastępstwie korzeń pietruszki, sztuk kilka.
Por Duża albo i dwie
Kilka Ziemniaków
Sól
Dużo Pieprzu
Oliwa
Na Oliwie podsmażamy Por, dorzucamy resztę warzyw pokrojonych w kostkę. Zalewamy wodą, doprawiamy i gotujemy na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Miksujemy, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Świetne z zapiekankami z chili albo czosnkiem, koperkowymi czy jakie tam lubicie :))).
Smacznego :)
www.freethepuppets.com www.neurokultura.pl www.mamcie.ie https://www.facebook.com/SlingShoe
Subskrybuj:
Posty (Atom)