25.8.13

Jedzenie zamiast bomb!




www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl
www.mamcie.ie
https://www.facebook.com/SlingShoe

leczo vs ratatouille













www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl
www.mamcie.ie
https://www.facebook.com/SlingShoe

agrestowy smoothie






















www.freethepuppets.com www.neurokultura.pl www.mamcie.ie https://www.facebook.com/SlingShoe

Tofu Birmańskie


Za starych dobrych czasow jak jeszcze gotowałam min na odosobnieniach Vipassany w Przesiecie - http://almayoray.wordpress.com/...

Nie dość, że odpoczywałam gotując i kreując to jeszcze się uczyłam. Z trzecim turnusem przyjechał Mistrz, szef klasztoru w Birmie... Do teraz jakiś dziwny posmak, niesmak mam. Dwóch poprzednich nauczycieli, mnich i mniszka byli niesamowicie pokorni i wegetariańscy. A tu nagle wpada duchowna głowa klasztoru, jedząca mięso i baaaardzo niedostępna. Plusem tego turnusu był mistrza osobisty kucharz-masażysta. To on dzielił się ze mną kilkoma trickami i smakami.

Jedną z bardziej niesamowitych rzeczy jakie jadłam było tofu w sosie z łuskanego mung dhalu (to ten malusi, żółty, w połówkach). Tofu jest mdłe samo w sobie więc ciężko go ogarnąć by było ciekawe.

Jedna z uniwersalnych przypraw birmańskich jest mix soli, cukru i czarnego pieprzu. W zależności od regionu i potrawy beda one w róznych proporcjach wymieszane ze soba a nastepnie dodane do potrawy.
Tak jak z indyjskimi masalami, można od przyprawy zacząć, dodać w trakcie bądź na końcu i za każdym razem da to inny wymiar smakowy daniu.

No i jak to kuchnia wschodnia ta bliska chińskiej i spółki musi byc zestaw świeży imbir i szalotka :) prawie do wszystkiego.

No to jadziom, potrzebujemy:

Twarde Tofu, oplukane w zimnej wodzie i odsączone na sitku
Cukinia pokrojona w drobne co-kto-lubi
Szalotka drobno posiekana
Starty Świezy Imbir
Uprzednio namoczona i opłukana Kasza Jaglana np pół szklanki
pół szklanki Dhalu
sół+pieprz+cukier brązowy
olej rzepakowy albo słonecznikowy do szybkiego podsmażenia tofu

Kasze z Dhalem zalewamy 2szkl ciepłej wody i gotujemy pod przykryciem, mieszamy dopiero jak wiekszość wody zostanie wschłonieta, wyłaczamy kuchenkę, przykrywamy i zostawiamy by wpiło samo reszte wilgoci. Można zmiksować by sosik był bardziej gładki.

N rozgrzanego woka, wlewamy olej, na to na szybciocha ląduje imbir i szalotka, a na to tofu i chwilę później cukinia. Podsmażamy tofu na golden brown (jak sie da) i dodajemy sos jaglano-dhalowy plus mix sół, cukier, pieprz w proporcjach 1:1:1.
Mozna dodać odrobine wody. Dusimy chwilkę pod przykryciem i gotowe... Niby mdłe a jednak imbir i pieprz z tą dziwna kombinacja cukru dodaje tego czegoś.
Ot experyment. Smacznego :)








www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl
www.mamcie.ie
https://www.facebook.com/SlingShoe

zupa soczewicowa








www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl
www.mamcie.ie
https://www.facebook.com/SlingShoe

slodki ziemniak, dynka, czarna oliwka, ziemniak










www.freethepuppets.com www.neurokultura.pl www.mamcie.ie https://www.facebook.com/SlingShoe

czerwona komosa - mega orzechowa






www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl
www.mamcie.ie
 https://www.facebook.com/SlingShoe