Kotlety Soczewicowo-Pszeniczno - Bogate ;)
paczka Soczewicy (zielonej lub brązowej) (500g)
paczka Pszenicy (500g)
nasiona (pestki Dyni, Słonecznik, Sezam, Len, Mak, Orzechy)
Kminek Polski
Sól, Pieprz
Majeranek, moze być również podsmażona Cebula i Czosnek
Bułka Tarta
Pszenicę i soczewice moczymy na noc i gotujemy w osobnych garnkach. Odcedzamy i miksujemy bądź mielimy, dodajemy nasiona, w całości lub mielone, doprawiamy. Dokładnie mieszamy - najlepiej łapka - konsystencja powinna być klejąco-brudząca by bułka się fajne trzymała. Formujemy kotleto - sznycle, obtaczamy w bułce i odkładamy na kilka godzin by bułka dobrze przyległa. Smażymy. Jak ostygną można mrozic (z tych proporcji wychodzi ze 30 kotletów). Genialne są później takie pieczone/odgrzewane/odmrażane w piekarniku!!!
Męszczyzna zażyczył sobie z sosem pomidorowym....
Lubimy również do chleba :)
Smacznego!
www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl