kopiata łyżka masła
około jednej łyżki białej mąki
mleko
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Roztapiamy masło (olej w wersji wegańskiej) i posypujemy mąką szybko mieszając by nie pojawiły się grudki. Po uzyskaniu gęstej maziowej konsystencji powoli dolewamy ciepłego mleka nie przerywając mieszania. Tyle mleka by uzyskać gęsty aczkolwiek lejący się sos. Doprawiamy do smaku.
Taki biały sos może być sosem serowym - wystarczy dodać starty ser.
Do sosu ziołowego dodamy ulubione zioła, świeże bądź suszone.
Sos orzechowy z dodatkiem drobno mielonych i grubszych kawałków uprzednio lekko podprażonych orzechów włoskich.
Sos czosnkowy, cebulowy, szpinakowy, sos z suszonych pomidorów...
Można do woli odkrywać nowe smaki i aromaty ;)
Sos Grzybowy
Grzyby są kontrowersyjnym składnikiem wegetariańskim jako, że według niektórych naukowców należą do świata zwierząt.....
Według Ajurwedy m. in. dlatego, że rosną w w ciemności klasyfikują się do energii ignorancji i zjadając je zyskujemy na ignorancji - to takie bardzo uproszczone wyjaśnienie... ;)
Sos grzybowy... często pieczarkowy....
Komponuje się z makaronem, ryżem, kaszami.
"Biały" sos grzybowy
1 kg grzybów
duża łyżka masła (bądź olej w wersji wegańskiej)
kilka łyżek mąki
mleko sojowe (oryginalnie jest zwykłe, ale ja nie jadam)
sól, pieprz, oregano, wędzona słodka mielona papryka
makaron spagetti albo jakikolwiek ulubiony ;)
dla fanów sera żółtego - ser żółty do posypania - starty na drobnych oczkach
zielona pietruszka dla oka i smaku
Kroimy drobno grzyby i wrzucamy na odrobinę oleju, solimy i gdy grzyby puszczą wodę doprawiamy pieprzem, odrobiną oregano i papryką. Zakrywamy i dusimy na małym ogniu.
W międzyczasie przygotowujemy sos biały (beszamelowy) wg przepisu powyżej. Gdy sos oraz grzyby są gotowe mieszamy je. Dodajemy świeżej bazylii bądź pietruszki.
Gotujemy makaron.
Podajemy posypane serem ;)
Smacznego.
http://www.neurokultura.pl/