2.4.13

Mazurek Makowy czy Makowiec...




Mazurka chyba nigdy nie jadłam, a już na pewno nie robiłam. Eureka, mazurek nie koniecznie ma cokolwiek wspólnego z makiem... Wiec może to jednak makowiec na kruchym cieście?
U nas w domu makowiec to był zawijok - czyli rolada drożdżowa z makiem :)

Po kompletnym namieszaniu może napisze jak wyszło to powyżej :)

Ciasto - kompletna spekulacja i improwizacja, czyli:
1szkl mąki białej chyba przennej
1szkl mąki orkiszowej razowej
1szkl płatków owsianych
1/2 szkl cukru
1 cukier wanilinowy
margaryna
woda

Najpierw mieszamy wszystkie suche składniki, potem dodajemy margaryne pokrojoną w kostkę i zagniatamy ciasto, dolewamy wody jeżeli ciasto jest za suche. Ciasto wykładamy na forme i wkładamy na 10 min do zamrażarki :).
Pieczemy 20min w 190stopniach.

Po upieczeniu nakładamy mase makowo-daktylowo-migdałowo-czekoladowa :) Przepis TUTAJ
Na ciepło - mega dobre!!! I tak jakbym jeszcze miala do tego lody waniliowe... to byłby RAJ :)
Smacznego Ishtar'owego :)


 .

www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl
www.mamcie.ie https://
www.facebook.com/SlingShoe