3.9.09
Naleśniki Zjerzone ;)
Naleśniki na Słono
Mleko Sojowe
Mąka Razowa i Biała
Tłuszcz do Smażenia
Pieczarki
Oregano, Bazylia,
Wędzona Mielona Papryka
Sól, Pieprz
Składniki na sos serowy - patrz Świat Sosów
Z mleka sojowego i mąki robimy ciasto na naleśniki. Drobno pokrojone pieczarki smażymy i doprawiamy...
Jerz dodał też ser halloumi w kosteczkach.
Pieczarkowy farsz wkładamy do naleśników, zawijamy jak kto lubi i polewamy sosem serowym.
Brakowało czegoś zielonego wiec świeże zioła by się do tego zestawu przydały bądź rukola, rzeżucha czy kiełki.
Naleśniki na Słodko
Mleko Sojowe
Mąka Razowa i Biała
Tłuszcz do Smażenia
Ser Biały (Słodka Śmietana i Cukier)
Danio Jagodowe ewentualnie Waniliowe bądź Jogurt Jagodowy
Naleśniki faszerujemy nadzieniem z białego sera, zawijamy i polewamy np. Jogurtem Jagodowym.
Naleśniki na Słodko po Mojemu ;) wspomniane przy okazji Kardamonu
Mleko Sojowe
Mąka Razowa i Biała
Tłuszcz do Smażenia
Imbir, Kardamon, Cynamon, Szafran
Syrop Daktylowy albo Klonowy
Sok z Cytryny + Cukier Brązowy
Powidła Śliwkowe
Naleśniki smarujemy powidłami śliwkowymi, zwijamy i posypujemy cukrem pudrem.
Druga wersja to polać syropem, a trzecia to spryskać sokiem z cytryny i posypać cukrem ;).
Pycha!
Sałatka Makaronowa
Takie fajne rzeczy powstają ze ..... skarbów w lodówce ;)
Makaron Razowy
Kapusta Włoska
Liście Szpinaku
Ser Halloumi
Tłuszcz
Ulubione Przyprawy
Pieprz
Sos Sojowy
Na tłuszcz wrzucamy ulubione przyprawy, ja wrzuciłam mieszankę, którą kiedyś kupiłam w Irlandii - to mix 'tradycyjnych' przypraw jak majeranek, mielone liście laurowe, chilli z orientalną kurkumą i mielonym kminkiem indyjskim. Na to wrzucamy posiekaną kapustę włoską, podsmażamy i wlewamy odrobinę sosu sojowego. Dusimy aż kapusta będzie miękka. Wrzucamy szpinak i ugotowany makaron dokładnie mieszamy i przykrywamy by szpinak również się udusił.
Na osobnej patelni na odrobinie oliwy smażymy plasterki sera halloumi (z około pół kostki).
Dodajemy ser do reszty, doprawiamy pieprzem.
Najlepiej smakuje na ciepło ;)
Do tego Sałatka z pomidorów (obrane ze skórki pomidory, pokrojone w kostkę z odrobiną soli).
Smacznego!
http://www.neurokultura.pl
Makaron Razowy
Kapusta Włoska
Liście Szpinaku
Ser Halloumi
Tłuszcz
Ulubione Przyprawy
Pieprz
Sos Sojowy
Na tłuszcz wrzucamy ulubione przyprawy, ja wrzuciłam mieszankę, którą kiedyś kupiłam w Irlandii - to mix 'tradycyjnych' przypraw jak majeranek, mielone liście laurowe, chilli z orientalną kurkumą i mielonym kminkiem indyjskim. Na to wrzucamy posiekaną kapustę włoską, podsmażamy i wlewamy odrobinę sosu sojowego. Dusimy aż kapusta będzie miękka. Wrzucamy szpinak i ugotowany makaron dokładnie mieszamy i przykrywamy by szpinak również się udusił.
Na osobnej patelni na odrobinie oliwy smażymy plasterki sera halloumi (z około pół kostki).
Dodajemy ser do reszty, doprawiamy pieprzem.
Najlepiej smakuje na ciepło ;)
Do tego Sałatka z pomidorów (obrane ze skórki pomidory, pokrojone w kostkę z odrobiną soli).
Smacznego!
http://www.neurokultura.pl
Subskrybuj:
Posty (Atom)