Nie ma co czarować - pomidorowa to moja ulubiona zupa ;). W ogóle pomidory to mogę zapodawać dożylnie... uwielbiam!!!
Pomidorowa pierwsza - wersja dla tych, co nie lubią żadnych habaziów wpływających w zupie - jak to mawiała moja Babcia Jadzia ;).
Warzywa na wywar, vege rosołek, Bulion (Marchewka, Pietruszka, Seler, jeżeli ktoś je: cebula bądź por, czosnek)
Ziele Angielskie, Pieprz Czarny po kilka kulek
Liście Laurowe, 2-3 sztuki
Sól
Łyżka masła bądź oliwy
2kg Świeżych Pomidorów bądź słoiczek Koncentratu i litr Przecieru Pomidorowego home made, kupny z butelki lub z kartonika
Ryż bądź Makaron
Słodka albo Kwaśna Śmietana
Natka Pietruszki
Przyprawy, tłuszcz i warzywa zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Gdy wywar jest gotowy odcedzamy warzywa (można je przerobić na sałatkę warzywną). Jeżeli używamy świeżych pomidorów należy je umyć i pokroić na małe cząstki - wrzucić do zupy, zagotować. Następnie całą zupę przetrzeć przez sitko ;). Podawać z ryżem bądź makaronem, przybraną śmietaną i natką pietruszki.
Pomidorowa na szybciocha
Słoiczek Koncentratu Pomidorowego
2-3 Puszki Pomidorów Krojonych w Sosie Własnym
Vege Kostka Warzywna, bądź VegeVegeta
Ziele Angielskie - Liść Laurowy, Pieprz, Majeranek, Sól
Ryż bądź Makaron
Śmietana i Natka Pietruszki
Zagotowujemy wodę z Bulionem i przyprawami, gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Dodajemy koncentrat i pomidory z puszek. Dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 15 minut na małym ogniu. Gotowe ;).
Pomidorowa Babci Jadzi - czyli pomidorowa na słodko ;)
Ryż
Domowy przecier pomidorowy bądź koncentrat pomidorowy ze słoiczka
sól, pieprz do smaku, około 2 łyżeczki cukru
śmietana
Ryż gotujemy 1/4 (jedna szklanka ryżu na cztery szklanki wody). Kiedy ryż jest miękkawy odcedzamy go, zachowując wodę (!). Do tejże wody dodajemy przecier pomidorowy, solimy, dodajemy cukier. Zagotowujemy, dodajemy śmietanę i ryż, gotujemy jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Na talerzu doprawiamy do smaku pieprzem i natką pietruszki.
Ślinka mi pociekła..... ;) Smacznego.
http://www.neurokultura.pl/