Wiosenno-letni rarytas.
Potrzebujemy:
- młodą kapustę (razem z ciemniejszymi zewnętrznymi liśćmi) bądź kapustę pekińską
- marchewkę
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz (cały i sypki), sól
- mały pęczek koperku
- 2 łyżki masła bądź oleju do zasmażki
- mąka razowa bądź biała
Marchewkę umyć i pokroić w cienkie talarki, następnie wrzucić na trochę tłuszczu razem z liściem laurowym, ziele ang. i całym pieprzem. Podprażyć lekko. Następnie wrzucić wcześniej umytą i posiekaną w paski kapustę, wymieszać dokładnie, posolić i dodać trochę wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu.
W tak zwanym międzyczasie siekamy koperek i przygotowujemy zasmażkę. Na rozgrzany tłuszcz sypiemy mąkę, cały czas mieszając by nie zrobiły się grudki. Kiedy mamy już gęstą podprażoną na lekko brązowo papkę dokładnie mieszając wlewamy ją do naszej kapusty. Dodajemy koperek i pieprz do smaku. Jeszcze chwilę gotujemy, a potem to już tylko młode ziemniaczki i smażony patison czy inny podobny i jeeeeemy! Aż mi ślinka pociekła ;)
http://www.neurokultura.pl/
9.7.09
"zupka chińska"
Wiele osób pytało o resztę potraw...
Zupa ostro kwaśna to top. Na początku nie podobała mi się konsystencja zagęszczanych mąką sojową bądź ryżową zup - jednak odpowiednia zupa się sama broni.
Potrzebujemy...
- sos sojowy - ulubiony wasz, bo jeśli jeszcze nie wiecie to jest ich kilka o ile nie kilkadziesiąt rodzajów. Osobiście nie przepadam za tymi gęstymi i słodkimi ale one genialnie sprawdzają się w gotowaniu.
- wywar z warzyw, kostki vege warzywnej bądź bulionu
- warzywa (kapusta pekińska, marchewka, szpinak, mini kukurydza etc)
- trochę drobno pokrojonego tofu
- sok z cytryny bądź mielone suszone mango
- chili bądź pieprz cayenne
W wywarze z dodatkiem sosu sojowego podgotowujemy drobno pokrojone np w paseczki warzywa oraz tofu, dodajemy chili albo cayenne oraz sok z cytryny bądź suszone mango. Na końcu stopniowo lekko zagęszczamy zupę mąką sojową bądź ryżową.
Ze względu na zagęstnik zupa ta jest dość syta wiec wystarczy tak naprawdę mała porcja jako przystawka.
przepisy również na
http://www.neurokultura.pl/
Zupa ostro kwaśna to top. Na początku nie podobała mi się konsystencja zagęszczanych mąką sojową bądź ryżową zup - jednak odpowiednia zupa się sama broni.
Potrzebujemy...
- sos sojowy - ulubiony wasz, bo jeśli jeszcze nie wiecie to jest ich kilka o ile nie kilkadziesiąt rodzajów. Osobiście nie przepadam za tymi gęstymi i słodkimi ale one genialnie sprawdzają się w gotowaniu.
- wywar z warzyw, kostki vege warzywnej bądź bulionu
- warzywa (kapusta pekińska, marchewka, szpinak, mini kukurydza etc)
- trochę drobno pokrojonego tofu
- sok z cytryny bądź mielone suszone mango
- chili bądź pieprz cayenne
W wywarze z dodatkiem sosu sojowego podgotowujemy drobno pokrojone np w paseczki warzywa oraz tofu, dodajemy chili albo cayenne oraz sok z cytryny bądź suszone mango. Na końcu stopniowo lekko zagęszczamy zupę mąką sojową bądź ryżową.
Ze względu na zagęstnik zupa ta jest dość syta wiec wystarczy tak naprawdę mała porcja jako przystawka.
przepisy również na
http://www.neurokultura.pl/
Etykiety:
bulion,
chili,
chińska,
chińszczyzna,
mąka ryżowa,
mąka sojowa,
pieprz cayenne,
słone,
sok z cytryny,
sos sojowy,
suszone mango,
tofu,
vege,
warzywa,
wegetariańskie,
zupka
Subskrybuj:
Posty (Atom)