Panir, Gryczana i Inne Bajery
Składniki seciku:
Panir
Kurkuma
ew. Czosnek
Płatki Chili
Tłuszcz do Smażenia
Brokuła z Nózią
Liście Sałaty, Botwinki itp
Sól
Kasza Gryczana
Ziemniaki
Koperek
Sól
Pieprz
Majeranek
Oregano
Olej Sezamowy
Marchewka
Sok z Cytryny
Cukier
Rodzynki
Orzechy bądź inne Nasiona
ew Olej Słonecznikowy albo Orzechowy
Do woka wlewamy troche tłuszczu, czosnkorzercy wyciskają doń czosnek i mieszają a nastepnie podgrzewają, dodajemy płatki chili i kurkumę. Mieszamy i wrzucamy na to panir pokrojony w okolo 1-2cm kostki, solimy. Cierpliwie mieszając od czasu do czasu podsmażamy. Gdy Panir jest zarumieniony z każdej strony dodajemy brokułę, (nózkę i 'gałązki' kroimy w słupki i kostkę i również używamy!!!). Chwilkę podsmażamy, zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką. Jeszcze przez chwilkę dusimy, mieszając co jakiś czas. Po zciągnięciu z ognia dodajemy liście botwinki, rzodkiewki, sałaty... Mieszamy.
Kasze gryczana gotujemy w osolonej wodzie na małym ogniu w proporcjach 1:1. Dodajemy pokrojony drobno świeży koperek. Mieszamy. Ziemniaki, kroimy w kostke 1-2cm i gotujemy na parze (ja wykorzystałam garnek z kasza ;). Nastepnie na patelnie wlewamy odrobinę oleju sezamowego i wrzucamy nasze ziemniaczki, podsmażamy dodając, soli, pieprzu (od serca i najlepiej gruboziarnistego), szczypte majeranku i oregano. Zarumienione ziemniaczki mieszamy z kasza gryczaną.
Marchewkę trzemy na drobnych oczkach i wg upodobań mieszamy z wyżej wymienionymi składnikami ;)
Smacznego! ;)
www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl