7.9.11

kofta kofcie nie równa ;)

Kofte nazwałabym Sznyclem Indyjskim :).. Oryginalnie kofta to np Malai Kofta - smażony domowy ser dobrze przyprawiony z sosem śmietankowym...
Moja wersja to zawsze były tarte warzywa, masala i mąka smażone na głebokim oleju.
Pewnego dnia odkryłam, ze jest to genialna obcja przerobienia 3dniowej kaszy... ostatnio zrobilam coś po między koftą a falaflem... Po latach głownym składnikiem masali do kofty stał się kminek polski i majeranek... reszta przypraw to definitywnie sos....

Zatem, z poniższych składników wybieramy i łączymy którekolwiek, a następnie łączymy je z mąka (najlepiej jakąs z pełnego pzremialu albo groszkową)

Tarte bądź krojone na drobne części i np zblanszowane Warzywa: Ziemniak, Kapusta, Marchewka, Kalafior, wszelkie Natki, Szpinak itp
Kasza Gryczana, Jaglana, Ryż itp
Ugotowana Fasola, Groch, Soczewica, Cieciorka czy jakikolwiek inny Strączek.

Wybrane warzywa dokładnie mieszamy i solimy, odstawiamy na 10min. Dodajemy reszte składników (jak mamy ochote oczywiście :) dosypujemy sporą ilość majeranku oraz kminku polskiego, pieprzymy. Dodajemy mąki na tyle, by otrzymac cudownego gniota (można pomóc sobie odrobina wody (np z gotowania strączków) co zazwyczaj nie jest potrzebne gdyż nasze warzywka w swym 10minutowym procesie puszczą swe soki :)

Formujemy kulasy, bądź jak ja przy pomocy dwóch łyzek - nie kulasy - troche czystrza robota ;)
Smażymy tradycyjnie na głębokim tłuszczu albo wykładamy na brytwanne i do piekarnika.

Moja ulubiona wersja to kofta z sosem pomidorowym:
Czarna Gorczyca
Methi - Suszone Liscie Kozieradki
Kminek Indyjski
Kurkuma
szczypta Asofetidy
odrobina Soli i płatków Chili
puszka Pomidorów
Tłuszcz


Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kolejno: czarną gorczycę, kminek, gdy zaskwierczą dodajemy resztę składników masali. Do tego wlewamy pomidory i zagotowujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Koftę albo polewamy sosem albo wrzucamy ją do sosu by nasiąkneła aromatem....
mniam :)

www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl