20.6.12

Zapiekanka Jaglana ze Szparagami

To wzbogacona wersja przedszkolnej "cheesy millet".

Składniki:
Kasza Jaglana
Bulion
Szparagi,
Ser Chedar Czerwony (bez much!)
Pieprz

Ja jaglana namaczam na noc i płuczę dokładnie rano - nie jest gorzka i gotuje się mega szybko :). Na 1szkl kaszy daje 1 kopiatą łyżkę bulionu, zalewam wrzątkiem i gotuje bez mieszania, pod przykryciem.
W międzyczasie obieram pęczek szparagów i gotuje je na parze. Jeżeli okazuje się, że wszystko prócz czubków jest niby drewniaste, miksuje to z odrobiną wody i mieszam z ugotowana kaszą. Dorzucam resztę szparagów, pieprz (soli w tym zestawie już nie potrzeba :)!) na to idą cienkie plasterki chedaru i do piekarnika na 15-20 minut -rewelka!!!

Surówka z pomidorów byłaby dobrym połączeniem, ale polecam kąsnąć z prostą sałatką owocową: jabłka, pomarańcze, winogrona, banany...
smacznego :)




www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl