27.1.13

Zapiekanka Warzywna


Ziemniaki, Marchewka, Cukinia, Cebula, Śmietana, Musztarda, Tymianek świeży, Vege Vegeta, Pieprz.

Na cudownej tarce ścieramy warzywa na mega cieńkie paseczki/talary. Na dno naczynia żaroodpornego nalewamy trochę oliwy z oliwek i kładziemy kilka gałązek tymianku. Warzywka układamy piętrami. Każdą warstwę tak by jeden płatek zachodził na drugi. W jednej trzeciej nauczynia posypujemy vegetą, w połowie polewamy sosem (posiekana w malakserze cebula, śmietana, musztarda, sól, pieprz) powtarzamy jak poprzednio. Na samą górę sypiemy mieszanke startego sera z bułką tarta. Najpierw pieczemy pod przykryciem - gdy ziemniaki zmiekną, zdejmujemy pokrywkę.

Dzieki układaniu warzyw jak łuska, całość fajnie sie trzyma i można wykroić ładny kawałek.. Ten na zdjęciu nie jest popisowy :)

Smacznego :)

Jabłkowo i z Kruszonką










Pozbierane herbatniki pomakówkowe i posernikowe - ubite w woreczku przez syna i wymieszane z roztopionym masłem/margaryną. Czatnej jabłkowy. Posypka z masła/margaryny, cukru i mąki. I na 15-20min do nagrzanego piekarnika...
Dobre... kawałek na próbe zamroziłam... Się zobaczy co z tego pomysłu wyjdzie ;)

Bigos sssssss

Każdy ma swój sposób i do tego w różnych częściach Polski robi się go inaczej...
Ja robię tak:

Składniki:
Kiszona Kapusta (1:1 ze zwykłą a najlepiej 2:1 - lubimy kwaśno :)
Biała Kapusta (Włoska i Pekińska są dobrym urozmaiceniem, w planach Czerwona)
tym razem dodałam również liście Jarmużu
Sliwki Suszone z pestką
Liście Laurowe
Ziele Angielskie
Pieprz w kulkach
Koncentrat Pomidorowy
Suszone Grzyby
Pieczarki
Kostka Sojowa / Tofu Wędzone albo smażony Panir - albo wszytko :)
Suszona Papryka Wędzona
Suszona Papryka Słodka
Kminek Mielony
Majeranek
Marchewka
Vege Vegeta
Sół, Pieprz
Papryka Czerwona... no to chyba wszystko ;)

Akcja rozgrywa sie na 3-4 garnki. W dwuch dużych garnkach - osobno gotujemy kapusty, posiekane z podzielonymi przyprawami (ziele, lisc, pieprz, odrobina soli i po kilka suszonych grzybów).
Pieczarki podsmażamy i odstawiamy, Marchewke kroimy w połowki talarów i paprykę w kostkę podsmażamy z suszonymi paprykami, Kostke sojową zalewamy wrzątkiem z vege vegeta i majerankiem - jak nasiągnie dodajemy podsmażoną marchewke z papryką i dusimy pod przykryciem na małym ogniu.

Gdy kapusty są już miekkie, mieszamy wszystkie składniki razem dodając suszone śliwki i koncentrat, ewentualnie tofu i/albo panir. Mieszamy doprawiamy i często mieszając gotujemy na małym ogniu. Po wylączeniu kuchenki zostawiamy na rozgrzanym palniku. Rano znów podgotowujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Częsc można od razu zamrozić :). Resztę przechowywac w lodówce

A Wy jak robicie bigos?

Krupnik Inaczej :)



Tak jakoś dziecko wzieło na pieczarki :)

Marchewka
Brokuł
Pieczarki
Cukinia
Ziele Angielskie, Liść Laurowy, Pieprz, Sól
Majeranek
Kasza Jęczmienna Wiejska
Oliwa

Wszystko do gara i gotować do miękości :) Ale tak naprawde, to zalać zimna wodą i dopiero jak zacznie się gotować dodać kasze :)
Smacznego :)