31.7.12

Jaglana z nasionami w secie z cukinia, fasola i cieciorką


Kasza Jaglana aka Proso bardzo lubiana u nas w domu. Tym razem ugotowana z nasionami (pre gomasiowy zestaw podstawowy: nasiona dyni, nasiona słonecznika, len, sezam).
Do namoczonej przez noc i wypłukanej kilka razy kaszy dodajemy nasiona, zalewamy wodą 1:1 i po zagotowaniu mieszamy (tylko ten jeden raz!), gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż kasza wpije całą wodę. Mozna zalać bulionem by było bardziej wyraziście i aromatycznie oraz słono...

Warzywka:
Na TŁUSZCZ wrzucamy KMINEK INDYJSKI i odrobine PIEPRZU CAYENNE, na to wrzucamy pokrojona w dość duże cząstki CUKINIE oraz liście jakieś np SZPINAK, BOTWINKA itp. dusimy pod przykryciem około 5-10min. Dorzucamy ugotowaną wczesniej CIECIORKĘ i CZERWONĄ FASOLKĘ (te druga miałam z puszki akurat).  Delikatnie mieszamy i podajemy.

Podajemy z świeżymi pomidorami bądź mizerią - wszystiko skrapiamy lekko cytryna = smacznego :))


www.freethepuppets.com www.neurokultura.pl