Żurek, żur czyli zakwaszona zupa mączna, zupa przyrządzana na bazie zakwasu z mąki o charakterystycznym kwaśnym smaku.
"Istnieją niejasności czy żurek jest tożsamy z barszczem białym, gdyż np. wedle jednej z tradycji nazwy żurek i barszcz biały stosuje sie wymiennie. Lecz w innych zaś tradycjach żurek jest zupą przyrządzaną na bazie mąki żytniej, zaś barszcz biały na bazie mąki pszennej. Z kolei inne zwyczaje nakazują żurkiem nazywać zakwaszaną zupę postną podawaną z jajkiem lub ziemniakami zaś barszcz biały miałby być zupą zakwaszaną przyrządzaną na bazie wywaru z boczku i kiełbachy. Kwestia ta do dziś nie jest wyjaśniona."
Zakwas na żur:
1 szklanka mąki żytniej razowej,
kawałek skórki razowego chleba do zakwaszenia,
2 szklanki przegotowanej wody,
4 ząbki czosnku
Do kamiennego lub szklanego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, skórkę razowego chleba i zalewamy przegotowaną wodą. Mieszamy. Odstawiamy na 3-4 dni. Uwaga czasem zapach roznosi się po pokoju ;).
Uwaga - za pierwszym razem żur może się nie zakisić. Wtedy po kilku dniach wylewamy zawartość kamiennego naczynia i nie myjąc go wsypujemy do niego ponownie mąkę na żur, dodajemy wszystkie składniki jak za pierwszym razem.
Zasada jest taka, że aby żur się dobrze kisił robimy go zawsze w tym samym naczyniu i chociaż brzmi to dziwnie, tego naczynia po kolejnych kiszeniach nie myjemy.
ŻUR-EK
Ja przyznam, że jestem leniwcem i warunki emigranckie nie pozwalają na taka ekstrawagancję wiec kupuję gotowy zakwas w butelce.
Do wody dodaję bulion, ziele angielskie, liść laurowy, dużo pieprzu i majeranku, czasem dodatkowy czosnek. Zagotowuję to cudeńko i dodaję zakwas, gotuje około 15 minut. Osobno gotuje ziemniaki pokrojone w kostkę.
Ziemniaki dodaje do żurku, czasem również kwaśną śmietanę i sojowe parówki ;)
Smacznego kwaśnego! ;)
www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl