7.11.09

Avocado

Dla mnie avocado to instynktowny substytut natki zielonej pietruszki. Spece od żywienia nazywają go pożywieniem dla mózgu.

Dla wielu ludzi jest mdłe... ale po dłuższej znajomości....

Ja zaczęłam mą przygodę od PASTY z Avocado i Sera. Potrzebujemy:
Dojrzałe Avocado
Pół Kostki Białego Sera
Sok z Cytryny bardziej dla zachowania koloru niż smaku
Sól
Pieprz

Avocado to taki owoc, który straszliwie miłuje swoja pestkę (którą możemy rosnąć później ;) i jak tylko się rozdzielą to miąż zaczyna czernieć. Nie znaczy to jednak, że traci na jakości czy w smaku.

Avocado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżeczka wydrążamy miąż. Miąż rozdrabniamy widelcem, razem z białym serem, solimy, dodajemy soku z cytryny i (ja lubię duuużo) pieprzu.
Pasta jest genialna na świeżo z pieczywkiem.

Sałatka Z Avocado, Pomidorów i Fety
Avocado
2 Pomidory
Pół Kostki Sera Fety
Sól, Pieprz
Oliwa

Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i mieszamy. Pychotka.


Zupa Ziemniaczana z Avocado
1kg ziemniaków
marchewka
zielone chili
2 avocado
kminek zwykły
tymianek
majeranek
śmietana kwaśna
oliwa

Warzywa drobno pokroić i podsmażyć na oliwie razem z przyprawami, posolić i zalać woda. Gotować do miękkości ;) i podawać podawać podawać ;)

Guacamole. zdaje się, że to meksykański dip czyli sosik do kukurydzianych czipsów ;)
kilka dojrzałych avocado
zielone chili
cebula
liście kolendry
czosnek
sól
cukier
odrobinę soku z cytryny

różne wersje.... Jedna to rozetrzeć widelcem mango jak przy paście i dodać bardzo drobno pokrojoną cebulę, chili, kolendrę i czosnek.
Druga wersja to poddusić je i dodać pastę avocadową....
Uwaga ponieważ specjał jest bardzo ostry ;)

Gdyby dodać do tego np ziemniaki byłoby całkiem fajne sabji ;)


www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl

1 komentarz:

  1. Bart Pluciński commented on your link:

    "a co powiecie, Matajis, na dodanie do Guacamole posiekanego selera naciowego, ma dość intensywny smak ale nie śmierdzi jak czosnek. Ja osobiście nie lubię asafoetidy na surowo (nie smażonej na oleju), po kilku eksperymentach z surową A. stwierdziłem, że nadaje się tylko do potraw gotowanych/smażonych. Mielona koieradka również ma dość intensywny, lekko gorzkawy smak, co może zbalansować smak avocado. Niestety kozieradka w większych ilościach też wpływa na zapach potu, ale to i tak lepsze niż czosnek i cebula. Pzdr."

    OdpowiedzUsuń