Dla wielu ludzi jest mdłe... ale po dłuższej znajomości....
Ja zaczęłam mą przygodę od PASTY z Avocado i Sera. Potrzebujemy:
Dojrzałe Avocado
Pół Kostki Białego Sera
Sok z Cytryny bardziej dla zachowania koloru niż smaku
Sól
Pieprz
Avocado to taki owoc, który straszliwie miłuje swoja pestkę (którą możemy rosnąć później ;) i jak tylko się rozdzielą to miąż zaczyna czernieć. Nie znaczy to jednak, że traci na jakości czy w smaku.
Avocado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżeczka
Pasta jest genialna na świeżo z pieczywkiem.
Sałatka Z Avocado, Pomidorów i Fety
Avocado
2 Pomidory
Pół Kostki Sera Fety
Sól, Pieprz
Oliwa
Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i mieszamy. Pychotka.
Zupa Ziemniaczana z Avocado
1kg ziemniaków
marchewka
zielone chili
2 avocado
kminek zwykły
tymianek
majeranek
śmietana kwaśna
oliwa
Warzywa drobno pokroić i podsmażyć na oliwie razem z przyprawami, posolić i zalać woda. Gotować do miękkości ;) i podawać podawać podawać ;)
Guacamole. zdaje się, że to meksykański dip czyli sosik do kukurydzianych czipsów ;)
kilka dojrzałych avocado
zielone chili
cebula
liście kolendry
czosnek
sól
cukier
odrobinę soku z cytryny
Są różne wersje.... Jedna to rozetrzeć widelcem mango jak przy paście i dodać bardzo drobno pokrojoną cebulę, chili, kolendrę i czosnek.
Druga wersja to poddusić je i dodać pastę avocadową....
Uwaga ponieważ specjał jest bardzo ostry ;)
Gdyby dodać do tego np ziemniaki byłoby całkiem fajne sabji ;)
www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl
Bart Pluciński commented on your link:
OdpowiedzUsuń"a co powiecie, Matajis, na dodanie do Guacamole posiekanego selera naciowego, ma dość intensywny smak ale nie śmierdzi jak czosnek. Ja osobiście nie lubię asafoetidy na surowo (nie smażonej na oleju), po kilku eksperymentach z surową A. stwierdziłem, że nadaje się tylko do potraw gotowanych/smażonych. Mielona koieradka również ma dość intensywny, lekko gorzkawy smak, co może zbalansować smak avocado. Niestety kozieradka w większych ilościach też wpływa na zapach potu, ale to i tak lepsze niż czosnek i cebula. Pzdr."