1.1.10

Baba Ganusz....


Baba Ghanoush, Baba Ghannouj czy Baba Ghannoug - po naszemu Baba Ganusz :)

To potrawa (przystawka, pasta....) pochodzi z krajów Arabskich.

Potrzebujemy:
Duży Bakłażan
Pasta Tahini
Czosnek
Sól, Pieprz
Oliwa z Oliwek
Sok z Cytryny
Baba lubi też Natkę Pietruszki

Bakłażana kroimy podłużnie w grube plastry i grillujemy. Gdy miąższ stanie się miękki i przesiąknie dymem, obieramy ze skórki i wkładamy do naczynia w którym będziemy całość mieszać i miksować. Dodajemy dwie łyżki tahini, mały ząbek czosnku, łyżke-dwie oliwy, odrobinę soku z cytryny dla przełamania smaku, sól/pieprz do smaku i wszystko razem miksujemy na jednolitą pastę. Na koniec dodajemy bardzo drobno pokrojoną natkę pietruszki. Przekładamy do miseczki, polewamy odrobiną oliwy z oliwek i gotowe.
Baba genialna jest z chlebkami pitta (cieńkie placki z ciasta drożdżowego). Jest do tego jeszcze taka magiczna mieszanka przypraw, ale jeszcze nie zlokalizowałam jak się nazywa...

a tytaj, kolezanka dopracowała proporcje ;) - baba ganusz by Mukunda
Smacznego ;)




Indian Baingan Bartha is a dish similar to baba ghanoush. It is similarly prepared by grilling eggplant over open charcoal flame to impart a smoky flavor to the flesh. It is then cooked with an assortment of spices, tomatoes, garlic and onions. It is commonly served with breads like Paratha, Roti, Naan, etc.

www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl

1 komentarz:

  1. o, to jest chyba najulubieńsza pasta letnia

    OdpowiedzUsuń