Psiapsióła zapodała temat.... kotletów / sznycli z kaszy gryczanej, a ja podłapałam ;)
Kasza Gryczana + Biały Ser
+ co kto lubi + troche Mąki i jest ;) To tak w duuuuużym skrócie.
Ja dałam do swoich:
Kasza Gryczana (500g suchej) nie wiem ile po ugotowaniu jej jest - duuuużo, część kotletów zamrozilam :)
Kostka Białego Sera, ale na powyższą ilość kaszy powinny być dwie
Podsmażona Cebula, Gotowane Warzywa, Czosnek
Ja dodałam sporą garść od serca nasion: Słonecznik, Dynia, Len, Sezam, troche kminku, troche majeranku. Definitywnie można sie nie bać przypraw ;)
Ser można zastąpic TOFU!!!!
Myśle, że nastepnym razem dodam jakijś fasoli....
Do ciepłej kaszy dodajemy ser i wszystkie inne składniki, dokładnie mieszamy, dodajemy kilka łyżek mąki i lepimy w kotleciki - ja moje obtaczałam w bułce tartej i zostawiłan na kilka godzin by ta bułka nasiąkneła trochę - wtedy nie sypią się podczas smażenia ;)
Lepiej smakują te smażone, piekarnikowe ok. Dziecko moje się zajadało, a on jest ostatnio głownym wyznacznikiem mojej kuchni :). Genialne do kanapek!!!
Ja zapodalam je z sosem pieczarkowo-tymiankowym.
a tu oryginalny opis / przepis:
"zawsze w takich sprawach robię wszystko na oko i zgodnie z tym co
akurat serce mi podpowiada, toteż za każdym razem wyczarowuje coś trochę
innego
W każdym razie baza to dobrze ugotowana kasza gryczana i rozgnieciony
twaróg (kaszy zawsze więcej niż twarogu). Do tego ze dwie łyżki czegoś
klejącego, może być mąka ziemniaczana, zwykła pszenna, bułka tarta też
jest bardzo dobra, albo zmielone płatki owsiane.
Często dodaje garść
siemienia lnianego lub namoczonego wcześniej słonecznika.
Z przypraw to
na pewno sól i pieprz. A potem można kombinować. Albo curry, albo zioła,
siekany szczypiorek, albo rozgnieciony czosnek czy podsmażona cebulka.
Może być też np. kminek zmielony i słodka papryka. Czasem dodaje natkę
pietruszki. Zdarza mi się robić z przyprawami bardziej orientalnymi typu
garam masala. Każdy zestaw da jakąś inna nutę smaków. Mam nadzieję, ze
znajdziesz i taki, który Wam się spodoba
Wszystko razem zagniatasz i formujesz kulki, lekko spłaszczasz i smażysz z obu stron na złoty kolor. Smacznego!"
www.freethepuppets.com
www.neurokultura.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz