16.7.09

Kardamon

Kardamon znany m.in. w starożytnym Egipcie, gdzie używano go jako dodatek do perfum.
Przyprawą są zamknięte w małych torebkach nasiona kardamonu. Można je stosować w całości, rozdrobnione lub zmielone.
Nasiona Kardamonu zawierają ok. 9% olejku kardamonowego, który nadaje im intensywny, korzenny smak z wyraźną nutą kamfory i eukaliptusa. Poprawia smak potraw słodkich i pikantnych.
Dodawany do kawy czy herbaty intensyfikuje smak, jak też wzmacnia ich działanie pobudzające.
Kardamon odświeża oddech i doskonale usuwa skutki spożycia nadmiernej ilości np czosnku.

Najbardziej użyteczny Kardamon Zielony charakteryzuje się typowo orientalnym smakiem - cytrynowo eukaliptusowym – wpływa on kojąco na organizm. Kardamon zielony nadaje potrawom słodki a zarazem wspaniały korzenny smak.
Kardamon Biały Hindusi dodają do deserów.
Inne właściwości posiada Kardamon Czarny, którym się przyprawia potrawy wymagające długiego gotowania. Jego czarne nasiona dodane do ryżu wydzielają, wspaniały smak i aromat. Należy uważać, żeby go nie przedawkować.

Pomysły na użycie kardamonu:
Dla tych co piją kawę polecam kilka nasionek zaparzyć razem z kawa - aromat cudo.

HERBATA "KORZENNA"
choć jedynym korzeniem jest w niej imbir ;)

- łyżeczka nasion kardamonu
-
łyżeczka nasion anyżu
-
łyżeczka cynamonu bądź kawałek kory cynamonu
-
łyżeczka świeżego tartego bądź suszonego mielonego imbiru
- kilka kulek czarnego pieprzu
- kilka goździków
- i można dodać troszkę szafranu


Przyprawy wrzucamy do garnka i zalewamy około dwoma litrami wody. Gotujemy.
Taki wywar możemy podawać sam, z miodem, z mlekiem bądź zalewamy nim czarna czy zieloną herbatę jedynie ją aromatyzując.
Kawa zbożowa to też dobry pomysł.

Tą samą mieszankę mielimy w młynku do kawy i dodajemy do ciasta naleśnikowego (mleko krowie bądź sojowe i woda). Takie AROMATYCZNE NALEŚNIKI są świetne z syropem daktylowym, klonowym, sokiem z cytryny i miodem, białym serem czy innym słodkim nadzieniem.


SŁODKO-OSTRE WARZYWKA
- 1kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
- pół główki białej kapusty
- sół
- pół łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka kardamonu, 1 łyżeczka cynamonu - zmielone w młynku do kawy

- olej słonecznikowy bądź ghee do smażenia

Na olej wrzucamy pokrojone ziemniaki i podsmażamy z każdej strony. Potem dodajemy posiekaną kapustę, sól; mieszamy i do połowy podlewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu. Kiedy ziemniaki są już miękkie zdejmujemy z ognia i dodajemy mieszankę pieprzu cayenne, kardamonu i cynamonu mieszamy i potrawa gotowa do podania.
Pasuje do kaszy gryczanej, wiejskiej, pęczaku... Do tego sałatka z czegoś zielonego z pomidorami i jakimiś orzechami i pychotka.


Smacznego ;)


http://www.neurokultura.pl/

2 komentarze:

  1. Anonimowy17/3/10

    ~kardamon bialy słodki jak orzechy... piłem w kawie ale ... Syrii.Nigdy w Polsce jego nie moglem kupić!BYl szary ,pikantny itp. ale tamtego białego nie bylo i nie ma. Dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy27/8/10

    nie wiem dlaczego... ,mysle jednak, ze jakby sie kopsnac do jednej z Warszawskich indysjkich hurtowni z przyprawami... to mozna by wiele odkryc ;)

    OdpowiedzUsuń