10.7.09

Trochę o przyprawach

Uwielbiam przyprawy i mimo wielu lat gotowania i eksperymentowania wciąż znajduję nowe smaki i aromaty.
Mam oczywiście swoje ulubione ;).

Przyprawy to niezmierzone bogactwo smaków i aromatów.
Potrawa inaczej będzie smakować, gdy najpierw przyprawę podprażymy na tłuszczu i na to wrzucimy jakieś warzywka czy zalejemy wodą; inaczej, gdy dodamy taką podsmażoną do już ugotowanej potrawy, a inaczej, gdy po prostu wsypiemy przyprawę na początku gotowania - zresztą tę opcję znamy wszyscy najbardziej. Oczywiście 'żywa', świeża przyprawa (głównie zioła) a suszona to również inna bajka.

Dla mnie osobiście odkrywanie kuchni wegetariańskiej to na początku było zastępowanie mięsa soją i przerabianie potraw kuchni polskiej na wegetariańską wersję. Jednak w miarę czytania i poszukiwań natrafiłam na encyklopedię różnorodności wegetariańskich - kuchnię indyjską. Dlatego w mojej szafce z przyprawami połowę zajmują przyprawy używane w kuchni indyjskiej.

Oto lista z mojej szafki ;). Czasem mnie najdzie na coś spoza tej listy, ale poniższe przyprawy i dodatki to moje ulubione ;).
Postaram się w ciągu najbliższych dni je opisywać wraz z jakimś przepisem.

KMINEK INDYJSKI
CZARNA GORCZYCA
PIEPRZ CAYENNE
KURKUMA / TURMERIK (turmeric)
METHI
LIŚCIE CURRY
ASAFETIDA (asofetida, asafetyda, asafoetida)
CURRY
CZARNA SÓL
OREGANO, BAZYLIA, TYMIANEK
SUSZONY KOPEREK
KOLENDRA W CAŁOŚCI I MIELONA
SUSZONA MIELONA WĘDZONA SŁODKA PAPRYKA
SŁODKA PAPRYKA
CHILI
KMINEK (POLSKI, ZWYCZAJNY)
WIÓRKI KOKOSOWE
ORZECHY NERKOWCA
ORZECHY BRAZYLIJSKIE
ORZESZKI PINIOWE
BULION VEGAŃSKI W PROSZKU
KARDAMON
CYNAMON
ANYŻ

SUSZONE MANGO
Suszone mango, to surowe zielone mangowce, wysuszone na słońcu, a następnie zmielone na proszek. Dodane do np. zup nadaje im kwaskowy smak.

Mój zestaw do polskich zup to:
- liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz w całości i grubo mielony, suszony majeranek


OLIWA Z OLIWEK
OLEJ SŁONECZNIKOWY
OLEJ SEZAMOWY
SOS SOJOWY
'OLEJ' KOKOSOWY

GARAM MASALA
TANDOORI MASALA


http://www.neurokultura.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz